Het verhaal

Over hoe het begon

 

Kasteel d’Ursel

Gedurende bijna vier eeuwen is het kasteel van Hingene de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel. Elk jaar trekt de hertog er met zijn familie en bedienden naartoe. In de zomer van 1877 zijn ook de dochters van de hertog van de partij: de 26-jarige Sophie en haar twee jaar jongere zus Juliette.

 

Goden en vlinders

Kasteel d'Ursel, Hingene, voor Provincie AntwerpenTijdens hun vakantie maken Sophie en Juliette een collage om boven een deur te plaatsen. Het is een prent van een boeddhistische godin die wordt vereerd door twee kinderen. Rond hen vliegen vogels en vlinders en aan beide zijden staan bloemen- en fruitranken. De figuren hebben Sophie en Juliette geknipt uit Chinese prenten. De planten en dieren zijn afkomstig uit overschotjes van het blauwe Chinese behang, dat in dezelfde kamer hangt.

Een brief achter het behang

portretten zussen uitgesneden

Maar de zussen hebben nog een verrassing in petto. Aan de achterkant van hun collage verbergen ze een brief. Daarin beschrijven ze zichzelf – met de grote neus die hun familie kenmerkt – en zeggen ze hoe gelukkig ze zijn. In het post scriptum onthullen ze ook hun ware bedoeling: hun brief is een boodschap voor de toekomst!

Spoken in het kasteel?

Archief familie 'd Ursel

‘Dat hij die dit zal lezen, zich niet vergist in onze bedoelingen’, zo klinkt het, vertaald uit het Frans. ‘Wij spreken tegen u, omdat u aan ons zou denken en omdat u onze waardevolle tradities zou koesteren: dat iedereen zijn persoonlijke belangen opoffert voor het algemeen belang en het familiegevoel bewaart als een kostbare schat. Zolang dit geliefde kasteel overeind staat, zullen we met onze schaduwen de kamers zegenen waarin zoveel generaties gelukkig zijn geweest. Hingene, september 1877’.

Een naam, een gebed en een borstel

gereedschap

Terwijl Sophie en Juliette hun collage maken, plaatsen vader en zoon Huygelen in dezelfde kamer het blauwe Chinese behang. Op elke muur schrijven ze een korte boodschap: ‘Fait par B. Huygelen, Tapisseur Puers 1877’, ‘Suitte par Joseph Huygelen, Tapisseur à Puers. 1877’ of ‘Cette pièce a eté retapissié en 1877’.

Ze noteren ook een gebedje: ‘Bid voor de zielenrust van de opdrachtgevers en de uitvoerders van dit werk’. Achter het behang laten de behangers ook hun typische tapissiersgerei achter: een borstel, naald en draad.

Lees hoe het verder is gegaan met Sophie, Juliette en de familie Huygelen.

Historische graffiti

handtekening

Vader en zoon Huygelen zijn niet de enigen die sporen hebben nagelaten. Bijna elke kamer in het kasteel is versierd met Chinees papierbehang of met katoenen stoffen. En op bijna elke muur is wel een woord, een teken of een krabbel terug te vinden.

Dikwijls signeren of dateren de behangers de pleisterlaag achter hun werk. Soms schrijven ze er nummers en praktische aanwijzingen, zoals ‘Tapisserie’ of ‘Papier’. Hier en daar vinden we een kort versje of een ontwerptekening voor decoratie.

Een fragiele schat

textielbehang

De katoenen wandbespanningen dateren uit de 17de tot de 20ste eeuw. Ze komen uit India en Europa en ze zijn zowel bedrukt als beschilderd. Katoenen stoffen werden dikwijls gebruikt als wandbespanning, zeker in een zomerresidentie. Het is echter uitzonderlijk dat ze in bijna elke kamer hangen. Bovendien koos de familie d’Ursel niet voor de traditionele interieurstoffen, maar voor kledingstoffen met kleinere, herhaalde motieven. Alles bij elkaar vormen ze een unieke collectie op Europees vlak: geen enkel kasteel of landhuis heeft zoveel katoenen wandbespanningen die nog ter plaatse worden bewaard.

En hoe het verder gaat

 

En nu jij…

Deze uitzonderlijke wandbespanningen worden intussen gerestaureerd en klaargemaakt om ze terug te plaatsen. Maar eerst is het aan jou. Vereeuwig jezelf en zet een boodschap voor de toekomst op de muur van het kasteel. Je levensmotto, je favoriete citaat, een zelfgeschreven gedicht, een herinnering of een voorspelling, een filosofische gedachte of een liefdesverklaring: het kan allemaal. Je kan zelfs kiezen in welke taal je dat doet: in het Nederlands of het Frans, maar ook in het Grieks, Hindi of Chinees. De opbrengst gaat integraal naar de restauratie van de wandbespanningen.

Voor altijd in het kasteel

We vragen ook aan vooraanstaande schrijvers en dichters, wetenschappers en filosofen, kunstenaars en opiniemakers om een boodschap voor de toekomst te bedenken. Kalligraaf Brody Neuenschwander schrijft alle teksten in zwierige letters op de muren van het kasteel. Deze Amerikaan woont al jaren in Brugge en werkte mee aan de films van Peter Greenaway.

In de winter van 2016-2017 schreef hij meer dan 100.000 tekens op de muren van acht kamers. Tijdens het weekend van 10, 11 en 12 maart kon je naar deze boodschappen komen kijken voordat ze achter het behang verdwenen. Maar daarmee is het verhaal nog niet gedaan! Ook jij kan jezelf nog vereeuwigen en een boodschap voor de toekomst op de muur van het kasteel zetten.

Zoek je een uniek cadeau? Reserveer dan een stukje van de muur voor je vrienden of familie. Je krijgt een mooi verpakt boekje met de teksten en foto’s van dit verhaal. Via een code voor de website kan de ontvanger een boodschap voor de toekomst schrijven.

Kom naar het kasteel

Eind oktober schrijft Brody Neuenschwander alle boodschappen op de muur. Maar voordat we de teksten verbergen achter de katoenen bespanningen, kan je er hoogst uitzonderlijk naar komen kijken. Op woensdagnamiddag 1 november (14-17 uur) ontvangen we alle mensen die zelf een tekst hebben geschreven of die een stukje van de muur cadeau hebben gedaan. Ze krijgen meteen ook een heel bijzondere toegangskaart voor de toekomst.

Jouw boodschap onthuld

De boodschappen zijn bestemd voor de toekomst. We zullen ze voor het eerst onthullen in 2027 (over 10 jaar) en dan opnieuw in 2042, 2067 en 2117 (dus over 25, 50 en 100 jaar). Telkens tijdens het tweede weekend van maart mag iedereen de dromen, wensen en verlangens uit 2017 komen lezen. Wie op dat moment de oorspronkelijke uitnodigingskaart meebrengt (goed bewaard of goed geërfd) zal als een prins of prinses worden ontvangen. En alle toekomstige bezoekers zullen dwars door het behang kunnen kijken met digitale snufjes die nu nog lang niet zijn uitgevonden.

Wil jij onze nakomelingen ook een boodschap meegeven? Schrijf dan, en blijf; voor altijd in het kasteel.